Ennen ja nyt

Töissä lasitehtaalla

Nykyisin Suomessa valmistetaan lasia lukuisissa nuorten perustamien lasistudioiden lisäksi Iittalan lasitehtaassa. Studiolasin tekijät ovat koulutettuja, lasinvalmistuksen teoriaa ja myös lasinpuhallusta opiskelleita käsityöläisiä. Riihimäellä lasinpuhallus jatkuu perinteisin työtavoin Osuuskunta Lasismin sekä Mafka & Alakosken hyteissä vanhalla lasitehtaalla.

Lasinpuhaltajakerho pyrkii eri tavoin tukemaan lasiperinteen jatkumista sekä keräämään muistoja menneestä.  Näiden Pertti Meriläisen ja Jaakko Liikasen tekemien haastattelujen ja muistelmien lisäksi olemme yhdessä mm. Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävien kanssa saaneet lasinpuhalluksen mukaan Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Haastatteluita pääset kuulemaan ja katsomaan alla olevista videoista. Klikkaamalla nimeä saat videon esiin. Huomaathan, että kaikki nimet eivät mahdu kerralla näytölle. Saat lisää nimiä esiin reunimmaisia nimiä klikkaamalla.

Muutamat lasinpuhaltajat ovat myös kirjoittaneet ylös muisteluitaan. Niihin pääset tutustumaan videoiden alla, mistä löydät myös tekstit lasin historiasta sekä lasinvalmistuksesta.

Kun Riihimäen lasinpuhaltajakerho perustettiin, oli Suomen lasiteollisuus voimissaan. Vuosien mittaan joutuivat tehtaat vähitellen supistamaan ja lopuksi kokonaan luopumaan lasinteosta. Sivulla oleva luettelo lasiteollisuuden ammateista kertoo lasinvalmistuksen muuttumisesta.