Kerho-info

Lasikaupunki Riihimäki ja Lasinpuhaltajakerho

Riihimäki on tunnettu lasistaan, ja kaupunkiamme sanottiinkin osuvasti kristallikaupungiksi. Lasikaupungin maine sai alkunsa, kun vuonna 1910 Karhulasta Hausjärven asemakylään muuttaneet lasiteon osaavat M. A. Kolehmainen ja A. P. Kolehmainen yhdessä H. G. Paloheimon, K. A. Paloheimon ja W. Bonsdorffin kanssa perustivat Osakeyhtiö Riihimäen. Toisen kaupungin suurista lasitehtaista, Oy Kumelan, perustivat vuonna 1937 Kumelan veljekset.

Kaupunki on nuorempi kuin sen lasiteollisuus, sillä Hausjärveen kuuluneesta Riihimäen asemakylästä tuli kauppala vuonna 1922 ja kaupunki vasta vuonna 1960. Kasvavalla lasiteollisuudella oli rautatien ja sahateollisuuden ohella suuri merkitys kaupungin kasvuvoimana.

Riihimäen Lasinpuhaltajakerho r.y. perustettiin maaliskuussa 1972. Säännöissä Kerhon tehtäviksi säädettiin ”lasinpuhaltajan ammatin vaaliminen ja arvostuksen säilyttäminen sekä jäsenien kaikenlainen virkistystoiminta järjestämällä jäsenille tilaisuuksia ajatusten vaihtoon ja seurusteluun keskenään”.

Ennen kerhotoiminnan rekisteröimistä oli istuttu yhdessä ajoittain epävirallisesti ja selvitelty myös maan muiden tehtaiden puhaltajien liittymishalukkuutta. Oliko syy yhdistyksen nimessä vai missä, kuitenkin alkuvaiheessa kaikki jäsenet olivat joko Riihimäen Lasilla tai Kumelassa työtä tekeviä puhaltajia ja myöhemmin myös postipoikia.

Aina 1970-luvun puoliväliin oli lasinpuhaltajan ammatti varteenotettava nuoren miehen tulevaisuuden tavoite Riihimäellä. Lasinpuhaltajaa arvostettiin, koska tiedettiin että ammatti vaatii kädentaitoja, erityisosaamista sekä hitusen taiteellisuutta, ja se antoi kohtuullisen elannon monelle riihimäkeläisperheelle.

Jäsenistöstä työkseen lasia puhaltaa enää vain nuorimmat – muut nauttivat eläkepäivistä. Useimpien lasinteko päättyi jo ennen eläkeikää maailmankaupan vapautumisen salliman ulkomaisen halpalasin tuonnin syötyä Suomen tehtaiden kyvyn pärjätä kiihtyvässä hintakilpailussa.

Riihimäen lasikaupungin maine elää edelleen: sitä ylläpitää Suomen lasimuseo, Lasimuseon ystävät, Lasinpuhaltajakerho sekä perinteinen lasinpuhallustyö kaupungin uusissa hyteissä. 


-> Yhteystietoja

-> Jäsentuotteet 


 
   
   
 
Riihimäen Lasinpuhaltajakerho ry.Verkkototeutus: TammiViestintä - Ylläpito: Kirjaudu